Oyunun arayüzü mükemmel diyemeyeceğim. Zaten oyunun detaylarına kendinizi kaptırdığınızda bu eksiklik arka planda kalıyor. Oyun ileri seviye ingilizce gerektiyor. İşte bu noktada takıldığımı itiraf edebilirim. Giriş kısmımız bittikten sonra gelelim incelemeye.
Oyunda seçtiğiniz ülkenin başkanı / başbakanı oluyorsunuz. Evet doğru duydunuz. Ülkeyi yönetiyorsunuz. İlk açışta tabii ki güzel ülkem Türkiye başbakanı oldum. İlk oynayışta San Marino, Andorra gibi derdi tasası olmayan ülkeyi yönetmek isterdim ancak bu tip kasaba tarzı ülkeler oyunda ne yazık ki yok…Yukarıda yazdığım gibi oyunun her yerinden detay fışkırıyor. Aslında bu yazılıma oyun demeye utanıyorum. Başarılı bir simülasyon.
Mecliste TBMM’de ki gibi 4 parti var. Oy oranları da gerçekteki gibi diyebiliriz. Parti, kişi ve kurum isimleri gerçek değil. Olması gerektiği gibi yani.
Yaptığınız kanun değişiklikleri meclise sunuluyor ve oylamaya göre yasalaşıyor. Bu noktada muhalif liderlerle, sendika başkanları ve ülkenin medyatik isimleriyle özel görüşme yapıp onları etkilemeye çalışıyorsunuz. Tamamen duygusal !
Yapabileceğiniz değişikliklerin bazıları şunlar; ülkelerle savunma anlaşmaları imzalama, ithalat ve ihracat yapma, eşcinsel evliliğin yasal durumu, ehliyet alma yaşı, asgari ücretin durumu, devlet kurumlarının bütçesi, kdv, gelir vergisi gibi vergi oranlarıyla oynama, medya ve halkın ifade özgürlüğü, istihbarat ajanlarının görev durumları, petrol kuyuları ve hidrolik santral yapımları, demiryolu, okul, hastane yapımları, şehirlere özgü festivaller, emeklilik yaşı ve maaşları ve dahası. Bütçelerde halkın hoşuna gitmeyen oynamalarda halk sokağa dökülüyor ve askeri müdahale de yapabiliyorsunuz. Ne kadar gerçekçi !
Olmazsa olmaz savaşları unutmayalım. Savaş demişken oyunda pkk ve hizbullah terör örgütleri de mevcut. İsimleri farklı olsa da…
Ülkemizdeki 7 coğrafi bölge de oyunda mevcut ve doğu bölgelerine haritayı yaklaştırdığınızda pkk ikonu yanıp sönüyor. Duruma göre askeri operasyonlar başlatabiliyorsunuz. En acı kısmı, 7 bölgeden istediğiniz bölgenin bağımsızlığını verebiliyorsunuz. Tabii popülaritenizdeki sert düşüşü göze aldıysanız.
Ülkelere savaş ilan ederken dikkatli olmalısınız. Gerçekteki gibi ülkede kaos ortamı oluşuyor. Bir de benim gibi kazayla Irak’ta ki Amerikan üssünü vurmayın. Zira oyun pek uzun sürmüyor.
Doğru tahmin ettiniz; Amerika bu duruma sessiz kalmıyor ve karşılık veriyor. Halkın memnuniyetine göre popülariteniz artıp düşebiliyor. %0′ ı gördüğünüzde oyun sona eriyor… Ermenistan’a açtığım savaş sonrası güneyden İran, kuzeyden ise Rusya’nın duruma müdahalesi ise başkanlık kariyerimin diğer facialarından birisiydi.Uç noktalardaki ülkelerde yönetim ise gayet gerçekçi. Örneğin Suudi Arabistan’ı alıp, ülkede pornoyu serbest bıraktığınızda kellenizi koltuğunuzun altına tutuşturuyorlar.
0 yorum:
Yorum Gönder